Bol tereyağlı mis gibi Anadolu kokan yeşil mercimekli bulgur pilavı Anadolu'nun toplantı
yemeklerinden biridir. Büyük kazanlarla bolca yapılıp düğün, bayram, sünnet gibi toplantılarda et
yemekleri ile sebzeler, yoğurt ve turşu ile afiyetle yenilir. Besleyici özelliği yüksek olan ve yüksek
lif ve potasyum içeren yeşil mercimekli bulgur pilavı oldukça doyurucu özelliğe sahiptir.
Bulgurdan yapabildiğimiz yüzlerce lezzetli yemek içinde günümüze hiç değişmeden gelen
mercimekli bulgur pilavı tarifi ile karşındayız.
Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Malzemeleri
● 1 su bardağı iri bulgur
● Yarım su bardağı yeşil mercimek
● 3 su bardağı su
● 1 adet büyük boy kuru soğan
● 1 yemek kaşığı zeytinyağı
● 2 yemek kaşığı tereyağ
● 1 tatlı kaşığı tuz
● 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?
Yarım su bardağı yeşil mercimek 3 su bardağı su ile haşlanır. Yeşil mercimekler bulgurla
beraber pişerken de haşlanacağı için dağılmasını engellemek için ilk suyu ile haşlanırken çok
fazla yumuşatmamaya dikkat etmelisin.
Mercimek, pilav tenceresinde 1 yemek kaşığı sıvı yağı ve 2 yemek kaşığı tereyağı ısıtılır. İçine
ince ince doğranan kuru soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavurulur. Soğanların iyice
kavrulması lezzetinin yeşil mercimekli bulgur pilavına geçmesini sağlayacağından oldukça önemlidir.
Kavrulan soğanların üzerine 1 su bardağı iri bulgur eklenip 1-2 dakika daha kavurulur. Haşlayıp
süzülen yeşil mercimekler de pilav tenceresine eklenir ve üzerine 1 tatlı kaşığı tuz atılıp
karıştırılır. Bulgurların üzerini bir parmak geçecek kadar su eklenir. Tercihen kullanabileceğin 1
çay kaşığı pul biberi de ekleyerek kapağı kapatılır. Suyunu çekene kadar yaklaşık 15 - 20
dakika orta ateşte kontrollü bir şekilde pişirilir.
Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Turşu ve Yeşillik Servisi ile Birlikte
Yeşil mercimekli bulgur pilavını turşu ile servis edebileceğin gibi yanına bol yeşillikli bir salata da
çok yakışacaktır. Yeşil mercimekli bulgur pilavı ile saç kavurma geleneksel bir menüdür.
Servis önerisi olarak; pişirdiğin yeşil mercimekli bulgur pilavına ayrı bir tavada bol tereyağı
eriterek yarım ay şeklinde doğradığın kuru soğanları, karamelize bir hal alana kadar kavurup
yağıyla birlikte pilavın üstüne dökerek servis edebilirsin.
Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Püf Noktası
Daha pratik ve hızlı olman gereken durumlarda yeşil mercimeği düdüklü tencerede haşlayabilirsin.
Bulgurun türüne ve cinsine göre pişerken su çekme oranı farklılık gösterecektir. Suyu yeterli
gelmez ise pişme esnasında kaynar su ekleyerek pişirmeye devam edebilirsin.