Geleneksel Türk lezzetleri arasında özel bir yere sahip olan erişteyi tereyağı, ceviz ve peynirle
buluşturan cevizli peynirli erişte ile öğünlerini şenlendirebilirsin. Yüksek oranda protein,
karbonhidrat ve yağ içeren makarna çeşidi, besleyici ve doyurucu olmasının yanında
damaklarda bıraktığı kalıcı lezzetiyle de büyüler. İşte senin için pratik ve hazırlaması kolay
tereyağında peynirli cevizli erişte tarifi:
Cevizli Peynirli Erişte Malzemeler
● 2 su bardağı erişte
● 2 su bardağı sıcak su
● 1 yemek kaşığı zeytinyağı
● 2 yemek kaşığı tereyağı
● 5 yemek kaşığı iri çekilmiş ceviz içi
● 100 gram beyaz peynir
● Tuz ve baharat
Cevizli Peynirli Erişte Nasıl Yapılır?
Geniş ve yapışmaz yapıya sahip tencere içine zeytinyağı koyulur ve ocağın altı orta derecede
açılır. Tencereye 3 yemek kaşığı ceviz içi ve erişteler atılır. Erişteler hafif renk alana kadar
kavrulur ve üzerine tereyağı eklenerek bir süre daha kavurmaya devam edilir. Eriştelerin rengi
açık kahve olduğunda tencereye sıcak su ve tuz eklenir ve kapağı kapatılır. Yaklaşık 10-15
dakika pişirildikten sonra ocağın altı kapatılıp, kapağı açılmadan 5 dakika dinlendirilir. Bir kap
içerisine beyaz peynir rendelenir ve 2 yemek kaşığı ceviz içi ile karıştırılır. Dilersen içine baharat
ekleyebilirsin. Karışım dinlenmesi tamamlanan erişte üzerine eklenir ve cevizli erişte servise hazır hale gelir.
Cevizli Peynirli Erişte Servisi ile Birlikte
Cevizli peynirli erişte servisi sıcak yapılmalıdır. Doyurucu olduğu için tek başına ya da yanında
salata ve yoğurt ile birlikte tüketilebilir. Akşam yemeklerinde çorbadan sonra et yemekleri ile
mükemmel bir uyum sağlar. Tereyağının kendine özgü aroması ve kızarmış eriştenin mis gibi
kokusunu cevizin çıtır çıtır lezzetiyle tamamlayan peynirli erişte, çocuklar tarafından da çok sevilir.
Sebze yemekleri ile birlikte servis ederek öğünün doyuruculuğunu artırabilirsin. Tüm turşu
çeşitlerinin yanına yakıştığı erişteyi, arkadaş toplantılarında çay ile birlikte ikram edebilirsin.
Cevizli Peynirli Erişte Püf Noktası
Cevizli peynirli erişte tarifi ile yemeği hazırlarken dikkat etmen gereken en önemli nokta,
eriştenin kavrulma sürecidir. Erişte çok çabuk kavrulur ve anında renk değiştirir. Kavurma işlemi
sırasında eriştelerin yanmaması için ocağın başından ayrılmaman gerekir. Ayrıca kavurma
sırasında erişteyi dikkatlice karıştırmalı ve kırılmamasına dikkat etmelisin. Hafif pembe renk
almaya başladığında üzerine tuzu eklemeli ve eriştenin üzerini kapatacak kadar su ilave
etmelisin. Eklediğin suyun sıcak olması da eriştelerin tane tane ayrılması için oldukça önemlidir.
Daha şık ve lezzetli bir sunum için üzerine eklediğin ceviz ve peynire maydanoz ve dereotu da ekleyebilirsin.