Tavuk Kalamar Tarifi (Yalancı Kalamar)

En çok sevilen ve tüketilen et çeşitlerinden biri olan tavuk ile yapılan ve üzerindeki kaplamanın

kalamara benzemesi nedeniyle tavuk kalamar ismini alan yemek, Uzak Doğu’nun meşhur

lezzeti “Tempura” ile neredeyse aynı malzemelere sahiptir. Yalancı kalamar ya da sahte

kalamar olarak da adlandırılan yemek, yumuşacık tavuk eti ve kendine özgü kaplamasıyla

damaklarda şenlik etkisi yaratır. İşte senin için yapması oldukça pratik ve kolay olan tavuk

kalamar tarifi:

 

Tavuk Kalamar(Yalancı Kalamar) Malzemeleri

● Yarım kilogram tavuk göğüs

● 3 diş sarımsak

● Tuz

● 1 çay kaşığı toz kırmızıbiber

● 1 çay kaşığı köri

● 1 çay kaşığı karabiber

● 1 çay kaşığı kekik

● 1,5 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için)

Kaplaması için

● 200 mililitre maden suyu ( 1 şişe)

● 1 çay kaşığı karbonat

● 5 yemek kaşığı un

● 1 yumurta

● Tuz

 

Tavuk Kalamar(Yalancı Kalamar) Nasıl Yapılır?

Tavuk göğüsler şeritler halinde kesilir. Sarımsaklar tuz ile dövülür ve geniş ve derin bir kap

içerisine koyulur. İçine karabiber, toz kırmızıbiber, kekik, köri ve şerit halinde kesilen tavuk

göğüs eklenerek karıştırılır. Baharatlarla harmanlanan tavuk göğüs buzdolabında 15 dakika

bekletilir. Farklı bir derin kap içerisine yumurta, un, maden suyu, karbonat ve tuz pürüzsüz bir

kıvam alıncaya kadar çırpılır.

Geniş bir tava içine sıvıyağ eklenir ve ocağın altı yakılarak kızdırılır. Buzdolabında beklemeye

bırakılan tavuklar dolaptan çıkartılır ve unlu harcın içerisine atılır. Her bir tavuk parçasına harcın

işlemesi sağlanır. Kızdırılan yağın içine harçlı tavuk şeritler kısım kısım atılır ve kızartılır. Altın

rengi alana kadar kızartılan tavuklar tavadan çıkartılarak kâğıt havlu üzerine alınır ve fazla

yağını emmesi sağlanır. Tavuk kalamar servise hazırdır.

 

Tavuk Kalamar(Yalancı Kalamar) Servisi ile Birlikte

Tavuk göğsün kendine has yumuşaklığı ve dışındaki kaplamanın muhteşem aroması ile

damaklarda kalıcı bir lezzet bırakan yalancı kalamar, oldukça besleyicidir. Yüksek oranda

protein içeren tavuk kalamarı patates püresi ile birlikte çorbanın arkasından ana yemek olarak

servis edebilirsin. Domates soslu makarna ile de mükemmel bir uyum yakalayan yalancı

kalamarı salata ve yoğurt ile birlikte misafirlerine sunabilirsin. Farklı sos çeşitleri veya ketçap,

mayonez ile başlangıç ya da aperitif olarak da kullanabileceğin tavuk kalamar, çıtır çıtır yapısı

ile çocukların da sevdiği lezzetler arasında yer alır.

 

Tavuk Kalamar(Yalancı Kalamar) Püf Noktası

Kaplama için hazırlanan sosun soğuk olması istenilen çıtır çıtır lezzeti sağlamakta oldukça

önemlidir. Kullanılan maden suyunu da dolapta bekletebilirsin. Aynı zamanda tavaya atılmadan

önce yağın iyice kızdırılmış olması gerekir. Aksi halde hem tavuk şeritler fazla yağ çeker hem de

beklenilen pofuduk görünümün sağlanmasını önler.