En çok sevilen ve tüketilen et çeşitlerinden biri olan tavuk ile yapılan ve üzerindeki kaplamanın
kalamara benzemesi nedeniyle tavuk kalamar ismini alan yemek, Uzak Doğu’nun meşhur
lezzeti “Tempura” ile neredeyse aynı malzemelere sahiptir. Yalancı kalamar ya da sahte
kalamar olarak da adlandırılan yemek, yumuşacık tavuk eti ve kendine özgü kaplamasıyla
damaklarda şenlik etkisi yaratır. İşte senin için yapması oldukça pratik ve kolay olan tavuk
kalamar tarifi:
Tavuk Kalamar(Yalancı Kalamar) Malzemeleri
● Yarım kilogram tavuk göğüs
● 3 diş sarımsak
● Tuz
● 1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
● 1 çay kaşığı köri
● 1 çay kaşığı karabiber
● 1 çay kaşığı kekik
● 1,5 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için)
Kaplaması için
● 200 mililitre maden suyu ( 1 şişe)
● 1 çay kaşığı karbonat
● 5 yemek kaşığı un
● 1 yumurta
● Tuz
Tavuk Kalamar(Yalancı Kalamar) Nasıl Yapılır?
Tavuk göğüsler şeritler halinde kesilir. Sarımsaklar tuz ile dövülür ve geniş ve derin bir kap
içerisine koyulur. İçine karabiber, toz kırmızıbiber, kekik, köri ve şerit halinde kesilen tavuk
göğüs eklenerek karıştırılır. Baharatlarla harmanlanan tavuk göğüs buzdolabında 15 dakika
bekletilir. Farklı bir derin kap içerisine yumurta, un, maden suyu, karbonat ve tuz pürüzsüz bir
kıvam alıncaya kadar çırpılır.
Geniş bir tava içine sıvıyağ eklenir ve ocağın altı yakılarak kızdırılır. Buzdolabında beklemeye
bırakılan tavuklar dolaptan çıkartılır ve unlu harcın içerisine atılır. Her bir tavuk parçasına harcın
işlemesi sağlanır. Kızdırılan yağın içine harçlı tavuk şeritler kısım kısım atılır ve kızartılır. Altın
rengi alana kadar kızartılan tavuklar tavadan çıkartılarak kâğıt havlu üzerine alınır ve fazla
yağını emmesi sağlanır. Tavuk kalamar servise hazırdır.
Tavuk Kalamar(Yalancı Kalamar) Servisi ile Birlikte
Tavuk göğsün kendine has yumuşaklığı ve dışındaki kaplamanın muhteşem aroması ile
damaklarda kalıcı bir lezzet bırakan yalancı kalamar, oldukça besleyicidir. Yüksek oranda
protein içeren tavuk kalamarı patates püresi ile birlikte çorbanın arkasından ana yemek olarak
servis edebilirsin. Domates soslu makarna ile de mükemmel bir uyum yakalayan yalancı
kalamarı salata ve yoğurt ile birlikte misafirlerine sunabilirsin. Farklı sos çeşitleri veya ketçap,
mayonez ile başlangıç ya da aperitif olarak da kullanabileceğin tavuk kalamar, çıtır çıtır yapısı
ile çocukların da sevdiği lezzetler arasında yer alır.
Tavuk Kalamar(Yalancı Kalamar) Püf Noktası
Kaplama için hazırlanan sosun soğuk olması istenilen çıtır çıtır lezzeti sağlamakta oldukça
önemlidir. Kullanılan maden suyunu da dolapta bekletebilirsin. Aynı zamanda tavaya atılmadan
önce yağın iyice kızdırılmış olması gerekir. Aksi halde hem tavuk şeritler fazla yağ çeker hem de
beklenilen pofuduk görünümün sağlanmasını önler.