Öğrenci Yemeği Klasiği: Sucuklu Kuru Fasulye Tarifi

Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kuru fasulyeyi bir de sucuklu

olarak denemelisin. Yapımı son derece kolay ve damaklarda iz bırakacak sucuklu kuru fasulye

tarifi ile özellikle sınav haftası kendini ödüllendirebilir hem lezzetli hem de doyurucu bir lezzetle

tanışabilirsin. Ayrıca beraber ders çalıştığın arkadaşların için de bu enfes yemeği hazırlayarak

mutfaktaki ustalığını onlara ispatlayabilirsin.

 

Sucuklu Kuru Fasulye Malzemeleri

● 2 su bardağı kuru fasulye

● 1 adet yeşil biber (Tercihe göre kırmızı biber de olabilir.)

● 1 adet orta boy soğan

● 1 adet et bulyon

● 1/3 sucuk

● 1 yemek kaşığı domates salçası

● 1 yemek kaşığı biber salçası

● 1 tatlı kaşığı tuz

● 1/3 çay bardağı Ayçiçek yağı

● 1 diş sarımsak

● 1 litre sıcak su (Fasulyelerin şişmesine göre tekrar su ilave edilebilir.)

 

Sucuklu Kuru Fasulye Nasıl Yapılır?

● Sucuklu kuru fasulye yapımı için fasulyeler, bir gece önceden ya da pişirmeden 3-4 saat önce suda bekletilir.

● Pişirme aşamasında suyu süzülür ve 1 litre su ilavesi ile fasulyeler kabarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika ocakta pişirilir.

● Haşlandıktan sonra ayrı bir tencerede küp küp doğranmış soğanlar ve biber ayçiçeği yağında pembeleşinceye kadar kavrulur.

● Salça, bulyon ve tuzu da ilave edip birkaç dakika kavurma işlemine devam edilir.

● Arzuya göre dilimlenmiş sucuklarda ilave edilip 3-4 su bardağı sıcak su eklenir.

● Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık olarak 45-50 dakika pişirilir. Kullandığın

fasulyenin çeşidine göre pişme süresi 1 saati de bulabilir. Bu nedenle arada suyunu ve

fasulyelerin pişip pişmediğini kontrol edebilirsin.

 

Sucuklu Kuru Fasulye Servisi ile Birlikte

Sucuklu kuru fasulye yemeğini hazırladıktan sonra servis tabağına alabilirsin. Geleneksel Türk

yemeklerinden biri olan kuru fasulyeyi sucuk ilave ederek pişirdiğin için oldukça lezzetli

olacaktır. Ancak fasulyenin ayrılmaz parçası olan pilavı da yemek menüne ekleyerek efsane

ikiliyle buluşabilirsin. Bunun yanı sıra ayran, cacık ya da turşu ile de masanı zenginleştirebilir,

taze nane, kekik veya pul biberi ile süsleyerek görsel bir şölen oluşturabilirsin. 

 

Sucuklu Kuru Fasulye Tarifinin Püf Noktaları

● Kuru fasulyenin daha kolay pişmesi için fasulyeleri bir gece önce suda bekletmelisin.

Böylece yemeğin hazırlanması ve pişme süresi oldukça kısalacaktır.

● Eğer gün içinde sucuklu kuru fasulye yemeği yapmak aklına geldiyse, o zaman da gündüz

saatlerinde fasulyeleri ıslatabilir ve akşam olduğunda pişirme aşamasına geçebilirsin.

● Eğer kalabalık bir arkadaş grubun için sucuklu kuru fasulye pişirmeyi düşünüyorsan,

tarifteki ölçüleri kişi sayısına göre artırmak iyi bir fikir olacaktır.