Anavatanı Hindistan ve Çin olan buğdaygillerden pirinç; çorba ve pilav yapımında kullanıldığı
gibi salata olarak da oldukça besleyicidir. B ve D vitamini yönünden zengin olan pirincin pek çok
hastalığa da faydası bulunmaktadır. Uzun süre tok tuttuğu için diyet listelerinin de içerisinde
sıklıkla bulunan pirinç salatasi, kavanoz ve bez torbalarda rahatlıkla saklanabilir. Pirinç salatası,
yemeklere eşlik etmekten öte, içerisinde sebze bulunan doyurucu ve sağlıklı bir öğündür.
Pirinç Salatası İçin Gerekli Malzemeler
Misafirlerine ya da ailene yapacağın bir pirinç salatası tarifi için gerekli malzemeler;
● 1,5 su bardağı pirinç
● 1/2 demet dereotu
● 1/2 demet maydanoz
● 4 adet soğan
● 1 çay bardağı zeytinyağı
● 2,5 su bardağı sıcak su
● 200 gram konserve mısır
● 2 kırmızı biber
● Yarım limon suyu
● 10 kornişon turşu
● Tuz
● Karabiber
Sosu için;
● 1/2 adet limon suyu
● 1/2 çay bardağı zeytinyağı
● 1/2 çay kaşığı tuz
Pirinç Salatası Nasıl Yapılır?
Pirinç salatası nasıl yapılır? sorusuna yanıt veren yapım aşamaları;
1. Pirinci yıkayıp üzerini geçecek kadar limonlu suyu ekle ve 20 dakika bekle. Daha sonra,
pirincin suyunu süzüp zeytinyağında 5 dakika kavur.
2. Üzerine sıcak su ve tuz ekledikten sonra kısık ateşte pişirin. Piştiğinden emin olduktan sonra soğumaya bırak.
3. Dereotu ve maydanozu ince ince doğra.
4. Taze soğanları temizle ve halka halka doğra.
5. Kırmızı biberlerin çekirdeklerini çıkarıp küp şeklinde kes.
6. Mısır, doğranmış maydanoz, dereotu ve turşu, bezelye, limon suyu, zeytinyağ ile karabiberi karıştır.
7. Sosu için; zeytinyağ, limon suyu ve tuzu bir kapta karıştır.
8. Sosunu ekledikten sonra dilediğin yemeğin yanında servis edebilirsin.
Pirinç Salatası Servisi ile Birlikte Öneriler
Misafirlerine hazırladığın beş çayında pirinç salatasını sunabilirsin. Börek, poğaça ve kekten
oluşan bir menüde pirinç salatası tamamlayıcı bir yemektir. Akşam yemeklerinde fırında tavuk
yemeği ile birlikte hafif bir menü hazırlayabilirsin.
Pirinç Salatası Yapımının Püf Noktaları
Pirincin daha kolay pişmesi için birkaç saat önceden suda bekletmelisin. Hafif diri kıvamda
kalana kadar haşladığın pirincin kırılmaması için tahta kaşıkla kavurmalısın. Ekleyeceğin
malzemeleri ince ince doğrarsan eğer pirincin tadını daha yoğun bir şekilde alabilirsin. Ayrıca,
salatanın üzerine ekleyeceğin malzemeleri ve baharatları damak tadına göre çeşitlendirebilirsin.
Salatanın içine limon suyu eklemek, pirinçlerin beyazlığını korumasını sağlar. Arta kalan pirincin
için iyi bir değerlendirme olan pirinç salatasının sosunu döktükten sonra bekletmeden
sevdiklerin ile paylaşmalısın.