Patatesli Yeşil Mercimek Yemeği

Doyurucu, besleyici ve çabucak yapılabilen patatesli mercimek yemeğ lezzetine doyum olmayan

tatlardan biridir. Aynı zamanda protein ve karbonhidrat kaynağı olduğu için, özellikle soğuk

günlerde, enerji veren yemeklerden birisi olarak dikkat çeker. Vegan ya da vejetaryen

mutfağının da gözdelerinden olan patatesli yeşil mercimek yemeği, tek tabakla insanı doyuran

özelliği ile öğrenci evlerinin de en önemli menülerindendir. Dilersen patatesi çok koyarak yeşil

mercimekli patates yemeği yapabilir, dilersen de mercimeği daha çok koyarak patatesli yeşil

mercimek yemeği yapabilirsin. Yemek içinde yer alan ana karakterlerin miktarını ayarlayarak

hem yemeğin lezzetini hem de adını değiştirmen mümkün! O halde hemen bu mucizevi

yemeğin yapılışına geçelim:

 

Patatesli Yeşil Mercimek Yemeği Malzemeleri

● Normal bir su bardağı ile 1,5 bardak yeşil mercimek 

● 1 orta boy soğan

● 3 adet patates – iri küpler halinde doğranacak

● 1 tatlı kaşığı domates salçası

● 1 tatlı kaşığı biber salçası

● 2 yemek kaşığı zeytinyağı

● Tuz 

● Karabiber

● Kırmızıbiber

 

Patatesli Yeşil Mercimek Yemeği Nasıl Yapılır?

● Tencereye zeytinyağı konulur ve kısık ateşte altı açılır. 

● Küçük parçalar halinde doğranan soğan, yavaş yavaş yağın içine konulur. Kavrulan

soğan hafifçe saydamlaşmaya başlar. 

● Soğanın üzerine 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı da biber salçası konulur.

Kavurmaya devam edilir. Salçaların yanmaması önemli. 

● Salçaları biraz çevirdikten sonra yıkanıp süzülmüş yeşil mercimek eklenir. Üzerine iri

küpler halinde doğranmış patates konulur. 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber ve 1

çay kaşığı kadar da kırmızı biber (ya da pul biber) konulur. 

● Yemeğin üzerini 1 parmak aşacak şekilde su konur. Çok harlı olmayan ateşte pişirilmeye

başlanır. Suyunun hızlı buharlaşmasını önlemek için arada sırada gelip bakmak önemlidir.

Su çok azalmışsa dışarıdan tekrar ekleyebilirsin. Patatesleri çatalla yokladığında, çatal

içine giriyorsa ve mercimeğin de sert değilse yemeğin pişmiş demektir. 

 

Patatesli Yeşil Mercimek Yemeği Servisi ile Birlikte

Mercimekli patates yemeği, tek başına sofranın hakimi olsa da yanına güzel bir bulgur pilavı ile

efsane olur. Kuskus pilavıyla ya da makarnayla mercimekli patates de birbirlerine yakışan

çiftlerdir. Sadece bu yemek yetiyorsa, yanına yoğurt da idealdir. Tabağına koyduğun mercimekli

patates yemeğinin üzerine ekleyeceğin bir iki tatlı kaşığı hardal da bambaşka bir tat katar.

 

Patatesli Yeşil Mercimek Yemeği Tarifi Püf Noktaları

● Patates, nötr bir tattır ve dilediğin şekilde oynamalar yapabileceğin güzel bir zemindir.

Üzerine koyduğun baharatın tadı rahatlıkla hissedilir. Bu avantaj da sana mercimekli

patates yemeğinin çok çeşitli varyasyonlarını deneme fırsatı sunar. 

● Küp küp doğradığın patatesi yemeğe katmadan önce bir süre tuzlu suda bekletirsen,

yemeğin tuzunu çekmez. 

● Yemeğe, isteğe göre sarımsak ve havuç da ekleyebilirsin. Soğanları kavururken, içine

rendelediğin havuç ve iyice ufaladığın sarımsağı atarak daha keskin bir tat elde

edebilirsin. Sonra salçayı ekleyerek yemeğin yapımına devam edebilirsin. 

● Eğer yemeğini sarımsaklı yapmak istersen, yemeğin son adımlarında bir miktar taze

zencefil rendelemeyi de unutma. Zencefil, sarımsağın en yakın arkadaşlarından birisidir.

İkisi birlikte harika lezzetler oluşturur. 

● Bazı mercimek türleri, patatesle aynı anda pişmeyebilir. Bu nedenle yeşil mercimek

tarifleri verilirken, mercimeklerin önceden haşlandığını okumuş olabilirsin. Mercimeğin ilk

haşlamasını yaparken ne çok diri kalması ne de yumuşacık olması istenir.