Doyurucu, besleyici ve çabucak yapılabilen patatesli mercimek yemeğ lezzetine doyum olmayan
tatlardan biridir. Aynı zamanda protein ve karbonhidrat kaynağı olduğu için, özellikle soğuk
günlerde, enerji veren yemeklerden birisi olarak dikkat çeker. Vegan ya da vejetaryen
mutfağının da gözdelerinden olan patatesli yeşil mercimek yemeği, tek tabakla insanı doyuran
özelliği ile öğrenci evlerinin de en önemli menülerindendir. Dilersen patatesi çok koyarak yeşil
mercimekli patates yemeği yapabilir, dilersen de mercimeği daha çok koyarak patatesli yeşil
mercimek yemeği yapabilirsin. Yemek içinde yer alan ana karakterlerin miktarını ayarlayarak
hem yemeğin lezzetini hem de adını değiştirmen mümkün! O halde hemen bu mucizevi
yemeğin yapılışına geçelim:
Patatesli Yeşil Mercimek Yemeği Malzemeleri
● Normal bir su bardağı ile 1,5 bardak yeşil mercimek
● 1 orta boy soğan
● 3 adet patates – iri küpler halinde doğranacak
● 1 tatlı kaşığı domates salçası
● 1 tatlı kaşığı biber salçası
● 2 yemek kaşığı zeytinyağı
● Tuz
● Karabiber
● Kırmızıbiber
Patatesli Yeşil Mercimek Yemeği Nasıl Yapılır?
● Tencereye zeytinyağı konulur ve kısık ateşte altı açılır.
● Küçük parçalar halinde doğranan soğan, yavaş yavaş yağın içine konulur. Kavrulan
soğan hafifçe saydamlaşmaya başlar.
● Soğanın üzerine 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı da biber salçası konulur.
Kavurmaya devam edilir. Salçaların yanmaması önemli.
● Salçaları biraz çevirdikten sonra yıkanıp süzülmüş yeşil mercimek eklenir. Üzerine iri
küpler halinde doğranmış patates konulur. 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber ve 1
çay kaşığı kadar da kırmızı biber (ya da pul biber) konulur.
● Yemeğin üzerini 1 parmak aşacak şekilde su konur. Çok harlı olmayan ateşte pişirilmeye
başlanır. Suyunun hızlı buharlaşmasını önlemek için arada sırada gelip bakmak önemlidir.
Su çok azalmışsa dışarıdan tekrar ekleyebilirsin. Patatesleri çatalla yokladığında, çatal
içine giriyorsa ve mercimeğin de sert değilse yemeğin pişmiş demektir.
Patatesli Yeşil Mercimek Yemeği Servisi ile Birlikte
Mercimekli patates yemeği, tek başına sofranın hakimi olsa da yanına güzel bir bulgur pilavı ile
efsane olur. Kuskus pilavıyla ya da makarnayla mercimekli patates de birbirlerine yakışan
çiftlerdir. Sadece bu yemek yetiyorsa, yanına yoğurt da idealdir. Tabağına koyduğun mercimekli
patates yemeğinin üzerine ekleyeceğin bir iki tatlı kaşığı hardal da bambaşka bir tat katar.
Patatesli Yeşil Mercimek Yemeği Tarifi Püf Noktaları
● Patates, nötr bir tattır ve dilediğin şekilde oynamalar yapabileceğin güzel bir zemindir.
Üzerine koyduğun baharatın tadı rahatlıkla hissedilir. Bu avantaj da sana mercimekli
patates yemeğinin çok çeşitli varyasyonlarını deneme fırsatı sunar.
● Küp küp doğradığın patatesi yemeğe katmadan önce bir süre tuzlu suda bekletirsen,
yemeğin tuzunu çekmez.
● Yemeğe, isteğe göre sarımsak ve havuç da ekleyebilirsin. Soğanları kavururken, içine
rendelediğin havuç ve iyice ufaladığın sarımsağı atarak daha keskin bir tat elde
edebilirsin. Sonra salçayı ekleyerek yemeğin yapımına devam edebilirsin.
● Eğer yemeğini sarımsaklı yapmak istersen, yemeğin son adımlarında bir miktar taze
zencefil rendelemeyi de unutma. Zencefil, sarımsağın en yakın arkadaşlarından birisidir.
İkisi birlikte harika lezzetler oluşturur.
● Bazı mercimek türleri, patatesle aynı anda pişmeyebilir. Bu nedenle yeşil mercimek
tarifleri verilirken, mercimeklerin önceden haşlandığını okumuş olabilirsin. Mercimeğin ilk
haşlamasını yaparken ne çok diri kalması ne de yumuşacık olması istenir.