Nohut Dürüm Tarifi: Nasıl Yapılır?

Gaziantep yöresinin meşhur lezzetlerinden biri olan nohut dürüm, pratik tarifi ve

doyuruculuğuyla mutfaklara girmeyi başarıyor. Lezzetiyle kebapları aratmayan dürüm, kahvaltı

sofralarında bile tercih ediliyor. Son dönemlerde yalnızca Antep bölgesinde değil; tüm

Türkiye'de hatta yurt dışında da talebi artan nohutun, bu halini daha önce denemediğine çok

üzüleceksin. Lezzetiyle bağımlılık yapan nohut dürümü sen de evinde kısa sürede, pratik bir

şekilde hazırlayabilir; sofralarını renklendirebilirsin. Pratik nohut dürüm tarifi sayesinde

misafirlerini bu yöresel ve lezzetli yemekle tanıştırabilirsin.

 

Nohut Dürüm İçin Gerekli Malzemeler (4 Kişilik)

Nohutun harcını hazırlamak için ihtiyacın olan malzemeler:

● 500 gram nohut

● 1 yemek kaşığı biber salçası

● Yarım yemek kaşığı domates salçası

● 3 yemek kaşığı zeytinyağı

● Karabiber, kimyon, tuz ve pul biber

Dürümün salatasını hazırlamak için ihtiyacın olan malzemeler:

● Yarım demet maydonoz

● 1 adet kırmızı soğan

● 1 adet yeşil soğan (isteğe bağlı)

● 2 yemek kaşığı zeytinyağı

● Yarım yemek kaşığı sirke

● 1 yemek kaşığı limon suyu

● 1 tatlı kaşığı tuz 

Nohut dürümü tercihine göre lavaş, tortilla ekmeği ya da sıcak tırnak pide içine hazırlayabilirsin.

 

Nohut Dürüm Nasıl Yapılır?

Öncelikle geceden haşladığın nohutları süzerek düdüklü tencereye al. Nohutları biraz geçecek

kadar su ekledikten sonra düdüklü tencerenin kapağını kapatıp ocağının altını açabilirsin.

Tencereden havası çıkmaya başladıktan sonra 20 dakika kadar kısık ateşte pişirmeye devam

et. Pişen nohutları ocaktan alıp süzdükten sonra yağda salçalar ve baharatlarla kavur.  Bu

sırada salata malzemelerini hazırlamaya başlayabilirsin. Kırmızı soğanı piyazlık olacak şekilde

doğrayarak derince bir kaba al. Maydonozları ve isteğe bağlı olarak kullanabileceğin yeşil

soğanı da ince ince doğrayarak karıştır. Limon suyunu, sirkeyi ve zeytinyağını da ekleyerek

dürümünün salatasına son halini verebilirsin.

 

Nohut Dürüm Servisi ile Birlikte

Bir servisin içine tercihine göre lavaşı, tortilla ekmeğini ya da pideyi aç. İçerisinde 2-3 yemek

kaşığı olacak şekilde nohut ve salata karışımlarını ekle ve işte dürümün hazır! İsteğine bağlı

olarak nohutları ve hazırladığın salatayı lavaşın üzerine koyduktan sonra açık bir şekilde de

servis edebilirsin. Dürümünü avakado ve susamlarla da süsleyebilirsin. 

 

Nohut Dürüm Püf Noktaları

Nohut dürüm tarifi yukarıdaki şekliyle vegan beslenenler için de hem vitaminli hem de lezzetli bir

alternatif oluşturuyor. Ancak dilediğin takdirde nohutları etle birlikte haşlayarak et parçalarını da

dürüme ilave edebilirsin. Haşlanmış nohutları, lavaşın içerisine bütün haliyle koyabileceğin gibi

ezip püre şekline getirerek de ekleyebilirsin. Yukarıdaki malzemelerin dışında, yine isteğine göre

salatanın içerisinde marul, domates ve biber de koyabilirsin. Kendi damak tadınıza göre ufak

dokunuşlarla eşsiz bir lezzet olan nohut dürümün, senin için daha da vazgeçilmez bir hale

gelmesini sağlayabilirsin.