Gaziantep yöresinin meşhur lezzetlerinden biri olan nohut dürüm, pratik tarifi ve
doyuruculuğuyla mutfaklara girmeyi başarıyor. Lezzetiyle kebapları aratmayan dürüm, kahvaltı
sofralarında bile tercih ediliyor. Son dönemlerde yalnızca Antep bölgesinde değil; tüm
Türkiye'de hatta yurt dışında da talebi artan nohutun, bu halini daha önce denemediğine çok
üzüleceksin. Lezzetiyle bağımlılık yapan nohut dürümü sen de evinde kısa sürede, pratik bir
şekilde hazırlayabilir; sofralarını renklendirebilirsin. Pratik nohut dürüm tarifi sayesinde
misafirlerini bu yöresel ve lezzetli yemekle tanıştırabilirsin.
Nohut Dürüm İçin Gerekli Malzemeler (4 Kişilik)
Nohutun harcını hazırlamak için ihtiyacın olan malzemeler:
● 500 gram nohut
● 1 yemek kaşığı biber salçası
● Yarım yemek kaşığı domates salçası
● 3 yemek kaşığı zeytinyağı
● Karabiber, kimyon, tuz ve pul biber
Dürümün salatasını hazırlamak için ihtiyacın olan malzemeler:
● Yarım demet maydonoz
● 1 adet kırmızı soğan
● 1 adet yeşil soğan (isteğe bağlı)
● 2 yemek kaşığı zeytinyağı
● Yarım yemek kaşığı sirke
● 1 yemek kaşığı limon suyu
● 1 tatlı kaşığı tuz
Nohut dürümü tercihine göre lavaş, tortilla ekmeği ya da sıcak tırnak pide içine hazırlayabilirsin.
Nohut Dürüm Nasıl Yapılır?
Öncelikle geceden haşladığın nohutları süzerek düdüklü tencereye al. Nohutları biraz geçecek
kadar su ekledikten sonra düdüklü tencerenin kapağını kapatıp ocağının altını açabilirsin.
Tencereden havası çıkmaya başladıktan sonra 20 dakika kadar kısık ateşte pişirmeye devam
et. Pişen nohutları ocaktan alıp süzdükten sonra yağda salçalar ve baharatlarla kavur. Bu
sırada salata malzemelerini hazırlamaya başlayabilirsin. Kırmızı soğanı piyazlık olacak şekilde
doğrayarak derince bir kaba al. Maydonozları ve isteğe bağlı olarak kullanabileceğin yeşil
soğanı da ince ince doğrayarak karıştır. Limon suyunu, sirkeyi ve zeytinyağını da ekleyerek
dürümünün salatasına son halini verebilirsin.
Nohut Dürüm Servisi ile Birlikte
Bir servisin içine tercihine göre lavaşı, tortilla ekmeğini ya da pideyi aç. İçerisinde 2-3 yemek
kaşığı olacak şekilde nohut ve salata karışımlarını ekle ve işte dürümün hazır! İsteğine bağlı
olarak nohutları ve hazırladığın salatayı lavaşın üzerine koyduktan sonra açık bir şekilde de
servis edebilirsin. Dürümünü avakado ve susamlarla da süsleyebilirsin.
Nohut Dürüm Püf Noktaları
Nohut dürüm tarifi yukarıdaki şekliyle vegan beslenenler için de hem vitaminli hem de lezzetli bir
alternatif oluşturuyor. Ancak dilediğin takdirde nohutları etle birlikte haşlayarak et parçalarını da
dürüme ilave edebilirsin. Haşlanmış nohutları, lavaşın içerisine bütün haliyle koyabileceğin gibi
ezip püre şekline getirerek de ekleyebilirsin. Yukarıdaki malzemelerin dışında, yine isteğine göre
salatanın içerisinde marul, domates ve biber de koyabilirsin. Kendi damak tadınıza göre ufak
dokunuşlarla eşsiz bir lezzet olan nohut dürümün, senin için daha da vazgeçilmez bir hale
gelmesini sağlayabilirsin.