Baharatlar, mutfakların başrol oyuncusudur. Asya mutfağının vazgeçilmez baharatı köri, şifa
kaynağı olması ile birlikte yemeklerin en özel lezzetlerindendir. Hemen her yemekte
kullanılabilen köri sosu tavuklara oldukça yakışır. Köri soslu tavuk, restoranların en çok tercih
edilen yemeklerinin başında yer alır. Hem pratiklik hem görsellik hem de lezzet açısından köri
soslu tavuk ile sevdiklerine şölen sunabilirsin.
Köri Soslu Tavuk Tarifi İçin Malzemeler
4 kişilik bir köri soslu tavuk tarifi;
● 600 gram kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
● 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Servis için;
● 1/4 demet maydanoz
Köri Sosu için;
● 1 yemek kaşığı un
● 2 yemek kaşığı tereyağı
● 2 su bardağı soğuk süt
● 1/2 su bardağı sıcak su
● 1 tatlı kaşığı köri
● 1 çay kaşığı karabiber
● 1 çay kaşığı tuz
Köri Soslu Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır?
Köri soslu tavuk yapımı için öncelikle göğüs etini hazırla. Eti tercihine göre ister jülyen ister
kuşbaşı doğra. Bir kaba aldıktan sonra üzerinde zeytinyağı gezdirip karabiber, kırmızı biber ve
kekik ekledikten sonra folyo ile kapatıp birkaç saat dinlendir. Ancak, bekleyecek vaktin yoksa,
dinlendirmeden devam edebilirsin.
1. 2 yemek kaşığı sıvı yağı bir tavada kızdırdıktan sonra doğranmış 600 gram tavuk göğsünü ekle.
2. Tavukların rengi değişip suyunu çekene kadar orta ateşte kavur. 2-3 dakika sonra arpacık soğanları da ilave et.
3. Köri sosu hazırlamak için; 2 yemek kaşığı tereyağını sos tenceresinde eriterek başla.
4. 1 yemek kaşığı unu da üzerine ekleyerek, kokusu çıkıp renk alana kadar karıştırarak kavur.
5. Kavrulan unun üzerine 2 su bardağı soğuk sütü dökerek, çırpıcı yardımı ile hızlı bir şekilde karıştır.
6. Yarım su bardağı sıcak su, 1 tatlı kaşığı köri ve 1 çay kaşığı tuz ile karabiberi kat.
7. Sosu koyu bir kıvam alana kadar kısık ateşte sürekli karıştırarak 4-5 dakika pişir.
8. Hazırladığın sosu, kavrulan tavuklara ekle ve iyice harmanlayıp pişirme işlemini 5 dakika daha sürdür.
Köri Soslu Tavuk Servisi ile Birlikte
Körili tavuk tarifi tamamlandıktan sonra sıra servise gelir. İnce kıyılmış maydanozları yemeğinin
üzerine ekledikten sonra servis etmelisin. Körili tavuğu pirinç pilavı, makarna, patates, salata ya
da mezeler ile sunabilirsin,
Köri Soslu Tavuk Püf Noktası
Sosu çok fazla kaynatmadan pişirmelisin. Tavukları tavaya aldığında, suyu salmasına izin
vermemeli ve her bir tavuk parçasına yağın geldiğinden emin olmalısın. Tavuklar suyunu
salarsa lezzetli olmayacağı için sulanmadan tavadan indirmelisin. Böylece, tavuklar kuru ve
lezzetsiz olmaz.