Proteinler ve vitaminler bakımından oldukça zengin olan mantar, tek başına besleyici özellikleri
yüksek olan bir besindir. Kolay ve pratik şekilde hazırlanabilen yemeklerin baş tacıdır. Ekonomik
olması sebebiyle de oldukça tercih edilir. Çeşitli sebzelerle ve etlerle mükemmel bir uyum
yakalayan mantar başka yemeklerin yanına garnitür olarak kullanılmasıyla ünlü olsa da kalorisi
düşük ve besin değeri yüksek bir besin olduğundan tek başına da sofraların vazgeçilmez
yemeklerinden biridir. İşte "Mantar nasıl yapılır", "Mantar yemeği nasıl yapılır?" sorularının
cevapları:
Lezzetli Mantar Yemeği Malzemeleri
● 1 kilo kültür mantarı
● 1 yemek kaşığı tereyağı
● 1 yemek kaşığı sıvı yağ
● 2 adet orta boy kuru soğan
● 2 diş sarımsak
● 2 yemek kaşığı domates salçası
● 1 adet orta boy domates
● 1 tepeleme çay kaşığı tuz
● Yarım çay kaşığı karabiber
● 1 çay kaşığı kekik
● 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
● Yarım çay kaşığı kimyon
● Yarım çay kaşığı kırmızı pul biber
● 1 su bardağı sıcak su
Lezzetli Mantar Yemeği Nasıl Yapılır?
● Öncelikle mantarlar güzelce temizlenir. Kabukları çok kirli ise soyularak hazırlanması
tavsiye edilir. Mantarların büyüklüğüne göre 2'ye ya da 4'e bölebilirsiniz. Eğer mantarlar
küçükse dilimlenmesine gerek yoktur.
● Domatesler küp küp, kuru soğanlar yarım ay şeklinde ve sarımsaklar ince ince doğranır.
● Diğer yandan yarım ay şeklinde doğranan soğanlar 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek
kaşığı sıvı yağ koyulan derin bir tavada pembeleşinceye kadar kavrulur. İnce ince
doğranan sarımsaklar eklenir. Birkaç kere karıştırılarak kavurmaya devam edilir.
● Ardından küp küp doğranan domatesler eklenerek suyunu çekene kadar bekledikten
sonra mantarlar eklenip biraz daha karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Mantarlar
önce suyunu salar ve daha sonra suyunu çekerek pişer. Mantarların suyunu salmasını beklemelisin.
● Mantarların demlenmesini beklerken geniş bir kapta 1 su bardağı sıcak suyun içinde salça
eritilir. Tuz ve baharatlar karıştırılarak suyunu çeken mantar yemeğinin üzerine son
aşama olarak salçalı su dökülür.
● Lezzetli mantar yemeği 10 dakika kadar orta ateşte kaynayarak hazır hale gelir.
Lezzetli Mantar Yemeği Servisi ile Birlikte
Lezzetli mantar yemeği etin her türlüsü ile çok yakışacağından dilersen yemek içinde kuşbaşı et
ya da tavuk eti kullanabilirsin.
Servis önerisi olarak üzerine rendelenmiş kaşar ya da parmesan peyniri, kurutulmuş acı kırmızı
biber ya da ince ince doğranmış yeşil soğan ilave ederek servis edebilirsin.
Lezzetli Mantar Yemeği Püf Noktası
Mantarların çok fazla suyla temas etmemesi gerekir. Su içinde bekletilen ya da iç kısmına çok
fazla su temiz eden mantarlar lezzetini kaybedebilir. Mantarlar silinerek ya da kabuğu soyularak temizlenmelidir.
Aynı zamanda mantar pişirirken çok fazla karıştırmak mantarın lezzetli suyunu çok fazla
bırakmasına neden olur. Böylece mantar yemekleriniz kuru ve lezzetsiz olur