Kuru fasulye pilav, Türk mutfağının vazgeçilmez ikililerinden olup özellikle kış aylarında
sofraların en çok tercih edilen yemekleri arasında yer alır. Soğuk kış günlerinde enerji veren
içeriği ile masalara renk katan ikiliyi az malzeme kullanarak pratik bir şekilde hazırlayabilir tüm
günün yorgunluğunu atmana yardımcı olacak bir yemeğin tadını çıkarabilirsin.
Kuru Fasulye Pilav Malzemeleri
● 1 su bardağı kuru fasulye
● 1 su bardağı pirinç
● 2 yemek kaşığı tereyağı
● 1 adet soğan
● 2 yemek kaşığı salça (Damak tadına göre 1 yemek kaşığı domates salçası ile 1 yemek
kaşığı biber salçası karıştırılabilir.)
● Tuz
● Kırmızı biber
● Karabiber
● Kaynar su
Kuru Fasulye Pilav Nasıl Yapılır?
● Kuru fasulye için ince ince doğranan soğanlar 1 yemek kaşığı tereyağı ile beraber kavrulur.
● Kavrulan soğanların üzerine salça eklenerek birkaç dakika daha kavrulmaya devam edilir.
● Kuru fasulye tencereye ilave edilir. 5 dakika karıştırılarak pişirildikten sonra üzerine 1 litre
kaynar su ile beraber tuz ve baharatlar eklenir.
● Kuru fasulye cinsine göre değişebilmekle beraber yaklaşık 1 saatte pişer. Ara ara suyunu
ve pişip pişmediğini kontrol etmende fayda var.
● Pilav için 1 yemek kaşığı tereyağı tencereye alınır ve erimesi beklenir.
● Yıkanıp durulanan pirinçler tencereye ilave edilir ve yaklaşık 10 dakika karıştırılarak kavrulur.
● 1,5 su bardağı kaynar suyun içerisine 1 yemek kaşığı tuz ilave edilerek tencereye dökülür.
● Kısık ateşte yavaş yavaş pişirilen pilav suyunu çektikten sonra ocağın altı kapatılır ve 15
dakika beklenerek demlenmesi sağlanır.
Kuru Fasulye Pilav Servisi ile Birlikte
Kuru fasulye ve pilavı hazırladıktan sonra servis tabağına alabilirsin. Pilavı, bir kâse yardımıyla
servis tabağına koyarak daha şık bir görüntü elde etmen mümkün.
Az malzeme kullanarak kısa sürede hazırlanması ile ön plana çıkan kuru fasulye, tek başına
masanın başrolü olmayı başarsa da sofrayı daha da zenginleştirmek için cacık ve turşuyla servis edebilirsin.
Kuru Fasulye Pilav Tarifinin Püf Noktaları
● Kuru fasulyenin daha kolay pişmesi için fasulyeyi bir gün karbonatlı suda bekletebilir ya
da yemeği hazırlamaya başlamadan yarım saat düdüklü tencerede pişirebilirsin.
● Fasulyenin yumuşak olmasını istiyor ancak dağılmasından korkuyorsan fasulye pişerken
içerisine birkaç damla limon ilave edebilirsin.
● Kuru fasulyenin daha lezzetli olması için kısık ateşte ığıl ığıl pişirmek son derece önemlidir.
● Pilavı hazırlamadan önce pirinci yarım saat ılık suda bekleterek nişastasından arındırabilir
ve pirinçlerin birbirine yapışmasını önleyerek pilavın tane tane olmasını sağlayabilirsin.