Çocuktan yetişkine her yaştan insanın severek yediği kumpiri basit malzeme ve hazırlıklarla
dakikalar içerisinde yapmaya ne dersin? Üstelik neredeyse yarım gününü kumpir yapmak için
ayırmana da gerek kalmayacak. Senin için hazırlanan en basit yöntemleri değerlendirerek çok
sevdiğin kumpiri ekonomik bir şekilde yapabilir, dışarıdan söylemeye gerek kalmadan, daha
sağlıklı bir şekilde hazırlayabilirsin. İşte en iyi ve en pratik evde kumpir yapımı ve püf noktaları:
Kumpir Tarifi Malzemeleri
● Haşlanmış patates (1 kilo),
● İsteğe göre rendelenmiş kaşar peyniri,
● Tereyağı (2 yemek kaşığı),
● Yarım su bardağı dilimlenmiş ya da ayıklanmış yeşil zeytin,
● Salatalık turşusu (10 adet),
● 2 yemek kaşığı mayonez,
● Sosis (4 adet),
● 1 kavanoz karışık garnitür,
● Arzuya göre yarım su bardağı haşlanmış mısır,
● 4 çay kaşığı tuz.
● Üzerine dökmek için dilediğiniz kadar ketçap ve mayonez,
● Alüminyum folyo.
Kumpir Nasıl Yapılır?
Basit yöntemlerle kumpir nasıl yapılır, merak ediyorsan aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsin.
Üstelik bu tarif için fırın şart değil... Fırının olmasa da bu tarifi yapabilirsin. Hemen yapım
aşamasına geçelim:
● 1 kilo kadar patatesi haşladıktan sonra varsa rondo ya da blender yardımıyla püre haline
getirebilirsin. Rondo ya da blender'ın yoksa bir su bardağının altını kullanabilir, çatalla
ezebilir ya da patates ezme aletiyle püre yapabilirsin.
● Ardından fırınını 180 derecede ısıt.
● Patates püresini fırın kaplarına ya da yuvarlak hatlı bir gemi biçimi verdiğin alüminyum
folyolar içerisine kaşık yardımıyla yerleştir.
● İçerisine koyacağın sosisleri dilimler halinde ya da küp küp doğra. Üzerine dilediğin kadar
kaşar rendesi ekle ve fırına sür.
● Kumpiri 10 dakika sonra fırından çıkar ve üzerine tereyağını azar azar ekleyerek karıştır
ve erimesini sağla.
● Garnitürü ayrı bir kapta mayonezle karıştır ve her kumpirin üzerine dilediğin kadar ekle.
Son olarak dilimlenmiş salatalık turşusu, yeşil zeytin ve mısırı ekle. Kumpir malzemeleri
konusunda özel olarak seçmek istediğin farklı malzemeler varsa bunları da ekleyebilirsin.
Örneğin; karalahana, mantar gibi sebzeler kumpir tarifinde sıkça kullanılan malzemelerden...
Kumpir Servisi ile Birlikte En İyi Gidenler
● Kumpirin yanında olmazsa olmazlardan olan ketçap ve mayonezini dökebilir, dilersen
kumpirini sarımsaklı mayonez gibi farklı soslarla da harmanlayabilirsin.
● İçecek olarak asitli içecekler seçebilir, daha sağlıklı seçimler yapmak için ayran ya da şalgam tüketebilirsin.
● İstersen kumpirin yanında hafif bir başlangıç çorbası içebilir, kumpirini ana yemek olarak değerlendirebilirsin.
Kumpir Tarifinin Püf Noktası Nedir?
● Kumpir yapımının püf noktası haşlanmış patatesin en iyi kıvama gelecek şekilde fırınlanmasıdır.
● Fırınlama işleminin ne çok uzun ne de çok kısa süreli olması önerilir.
● Püre bölümünün çok iyi şekilde karıştırılmış ve ezilmiş olması da büyük önem taşır.
● Fırınlama işleminden önce, patates pürene 2 yemek kaşığı kadar süt ekleyebilir,
kumpirine ekstra lezzetli bir tat kazandırabilirsin.