Altın günlerinin olmazsa olmazı kısır rengarenk görüntüsü ile aklınızı başınızdan alacak. Taze
yeşilliklerle süslenmiş, altın sarısı bulgurları salça kırmızısıyla boyanmış, tadı, tuzu, ekşisi tam
yerinde harika bir kısır gönlünüzü fethetmeye yetecek. Sadece altın günlerinde değil her öğün,
her evde kısıra rastlamak pek mümkün. Öğrencilerin bile çok kısa sürede yaparak afiyetle
yiyebilecekleri kısır tarifi için kolları hemen sıvayın. Bu tarif sofranıza çok yakışacak.
Kısır Tarifi Malzemeleri
● 1 büyük su bardağı ince bulgur
● Yarım su sıcak su (bulguru ıslatmak için)
● 3 – 4 yaprak marul
● 1 demet maydanoz
● 4 -5 dal taze soğan
● 1 küçük salatalık
● 5 tane çeri domates
● 1 tane orta boy sivri biber
● Yarım çay bardağı zeytinyağı
● 1 adet limon
● 1 yemek kaşığı nar ekşisi
● Karabiber
● Pul biber
● Kimyon
● Tuz
● 1 yemek kaşığı biber salçası
● 1 tatlı kaşığı domates salçası
● 1 diş sarımsak
● 1 küçük soğan
Kısır Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir su bardağı ince bulguru bir kabın içine alın. Üzerine yarım su bardağı sıcak su gezdirerek
bulgurların yumuşaması için bekletin. Kabın üzerini streç filmle kaplayarak buharla bulgurların
yumuşamasını sağlamak için 5 dakika demlendirin. Suyunu çektikten sonra bulgurların tane
tane olması için karıştırın.
İnce ince doğradığınız 1 küçük kuru soğan ile 1 diş sarımsağı 2 yemek kaşığı sıvı yağda çok az
kavurun üzerine domates salçası ve biber salçasını ekleyin. 2 dakika daha kavurup ocağı
kapatın. İstediğiniz oranda tuz, karabiber, kimyon, pul biber gibi baharatları ekleyip karıştırın.
Islatılıp yumuşamış ince bulgurun üzerine salçalı sosu ekleyip iyice karıştırın. Ardından nar
ekşisi ve yarım çay bardağı sıvı yağı ekleyip güzelce karıştırın.
Ardından ince ince doğradığınız yeşillikleri, sivri biberleri, salatalıkları bulgura ekleyip
harmanlayın. Küp küp doğradığınız çeri domateslerini de ekleyip son olarak 1 adet limonun
suyunu sıkıp güzelce harmanlanmasını sağlayın.
Kısır Tarifi Servis Önerisi
Hazırladığınız kısırı, marul dizdiğiniz genişçe bir servis tabağına koyarak domates ve
yeşilliklerle süsleyerek servis edebilirsiniz.
Kısır Tarifi Püf Noktası
Lezzetli ve güzel bir kısır yapmanın püf noktası bulgurun dengeli bir şekilde yumuşamasında
saklıdır. İnce bulgura kaynar su koyarak yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Fazla su koyarak çok
fazla yumuşatmamaya dikkat edin. Aksi takdirde bulgurlar tane tane olmayacaktır. Eğer bulgura
fazla su koyduysanız ve sulu bir kıvamı olduysa yapmanız gereken şey üstüne biraz daha ince
bulgur eklemek olmalıdır.