Kızartmanın her türlüsü makbuldür. Bu pratik ve lezzetli yemeğin Türk mutfaklarında oldukça
fazla yapıldığını aşikardır. Karışık kızartma dendiğinde annelerin şahane el lezzetleri hatırlanır.
Efsaneleşmiş domates sosu ile harika bir anne lezzeti haline gelen karışık kızartma tarifi sizlerle;
Karışık Kızartma Malzemeleri
Kızartma İçin Malzemeler:
● 2 adet orta boy patates
● 2 adet orta boy kabak
● 2 adet orta boy patlıcan
● 4 adet orta boy havuç
● 10 adet köy biberi
● Kızartmak için bolca sıvı yağ
Domates Sos İçin Malzemeler:
● 5 adet büyük olgun, yumuşak domates
● 6 - 7 diş sarımsak
● 1 tatlı kaşığı domates salçası
● Yarım tatlı kaşığı biber salçası
● 2 adet kesme şeker
● 1 tatlı kaşığı tuz
● Yarım çay kaşığı karabiber
● 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
● 4 - 5 yemek kaşığı sıvı yağ
Karışık Kızartma Nasıl Yapılır?
● Öncelikle bütün sebzeler güzelce yıkanır. Patateslerin kabukları soyulup parmak
kalınlığında doğranır. Nişastasını bırakması için suyun içinde bekletilir.
● Patlıcanların kök kısmı kesilip kabukları soyulur. Halka şeklinde dilimlenir ve acı tadını
bırakması için tuzlu suyun içinde bekletilir.
● Kabakların ve havuçların kabukları soyucu yardımıyla incecik soyulur. Kabaklar halka
şeklinde, havuçlar julyen şekilde doğranır.
● Köy biberleri güzelce yıkanır. Bir peçete ya da kağıt havlu yardımıyla kurumasını sağlanır.
Eğer tüm kızartmalar aynı yağın içinde pişirilecekse geniş bir kızartma tenceresinde sırasıyla
kızartılır. Bu sıralama önce patatesler sonra kabak daha sonra patlıcan son olarak havuç ve
ardından biberler kızaracak şekilde olmalıdır. Çünkü karışık kızartma yaparken havuç renk
bırakacağından diğer sebzelerin turuncu olmasını ya da biberin kokusunun diğer sebzelere
geçmesini istemezsin. Bu nedenle bu sebzeleri en son kızartmalısın.
● Bir yandan domates sosu hazırlanmaya başlanır. Derin bir tencereye sıvı yağ ve çok ince
doğranan soğanlar eklenir ve soğanların kavrulması beklenir.
● Ardından kabukları soyulup rendelenen domatesler eklenir. Domatesler kaynamaya
başladığında salçalar, rendelenen sarımsaklar, tuz ve baharatlar eklenip karıştırılır.
● Domates sosu kıvam almaya başladığında küp şekerle lezzetlendirilir. Bu aşamadan
sonra kısık ateşte 10 - 15 dakika kadar arada bir karıştırılarak pişirilir. Kızartma tarifi için
hazırlanan domates sosu hazırdır.
● Sırasıyla kurutup kızartma yağının içine atılan sebzeler kızartılıp geniş bir servis tabağına dizilir.
Son olarak karışık kızartma tarifi için hazırlanan lezzetli domates sosu kızarmaların üstüne
dökülerek afiyetle yenebilir.
Karışık Kızartma Tarifi : Nefis ve Pratik Servisi ile Birlikte
Karışık kızartma tarifi için sarımsaklı yoğurt hazırlayabilirsin.
Karışık Kızartma Tarifi : Nefis ve Pratik Püf Noktası
Kızartmak için tarifteki sebzelerden hepsini kullanabileceğin gibi sadece sevdiklerinden seçerek aynı tarifi uygulayabilirsin.
Kızartma malzemelerinden suyun içinde beklettiğin sebzeleri, kızgın kızartma yağına atmadan
önce peçete yardımıyla kurulamayı unutmamalısın.