Yaz akşamlarının, tatil sofralarının olmazsa olmazları arasında yerini her zaman koruyan
kalamar, sevdiklerinin bulunduğu bir sofranın en kıymetli misafirlerinden biri olur. Tarator
sosuyla hemen herkesin en sevdiği deniz ürünlerinden biri olan kalamar tava, çıtır çıtır sesiyle
damağını şenlendirir. Evde de rahatlıkla hazırlayabileceğin bir meze çeşidi olan kalamar tava,
üzerine kattıkların ve sevgin ile tatil sofralarında oldukça keyifli bir yemek olarak yerini alır.
Kalamar Tava İçin Gerekli Malzemeler
● 1 kg temizlenmiş kalamar
● 1 şişe maden suyu
● 1/2 yemek kaşığı toz şeker
● 1/4 tatlı kaşığı karbonat
● 1/2 çay kaşığı tuz
● Kızartmak için; 3 yemek kaşığı un
● 2 su bardağı ayçiçek ya da zeytinyağı
Kalamar Tava Nasıl Yapılır?
Kalamar tava tarifi oldukça kolay bir şekilde yapılır. Hazırlama 30, pişirme süresi 15 dakika sürer.
1. Satın aldığın kalamar temizlenmemiş ise iç organlarını kuyruk kısmından çekerek çıkar.
Derisini de dış kısmından çekerek al. Ortasından yer alan şeffaf kemiği tek parça halinde
aldıktan sonra kalamarın iç ve dış kısmını bol su ile yıka. Derisi alınmış kalamarın zar
kısmı, bıçağın ters ve keskin kısmını temizle.
2. Şimdi kalamarı dilediğin kalınlıkta dilimle.
3. Kalamar dilimlerini tuz, karbonat ve toz şeker ile köpürene kadar 30 dakika boyunca ov.
Yumuşamaya başlayan kalamarlara maden suyunu ekledikten sonra 2-3 saat buzdolabında beklet.
4. Sonra kalamarları durulamadan süzdürmelisin. Unu geniş bir servis tabağına alıp, süzülen kalamarların her birini una bula.
5. Ayçiçek yağını derin bir tencerede kızdır. Una buladığın kalamarları kızgın yağda, derin
tencerede renk alana kadar kızart. Daha sonra, fazla yağları alması için 5 dakika kadar
kağıt havlu üzerinde beklet.
Kalamar Tava İle Birlikte Servis Önerileri
Kalamar tava balık restoranlarının vazgeçilmez yemekleri arasında yerini korur. Deniz
mahsüllerinden oluşan sofrada kalamar tava taratoru, damak tadınıza göre farklı soslar ve
yeşillikler ile misafirlerine servis edebilirsin.
Kalamar Tava Tarifi Püf Noktaları Nelerdir?
Kalamar tava yapımında dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar yer alır. Kalamarları
bekletirken dilersen maden suyu yerine bira ya da süt kullanmayı tercih edebilirsin. Ayrıca
kalamarları ne kadar bekletirsen yumuşaklığı artar. Hazırladığın karışım içinde beklerken
yumuşayan kalamarları sertleşmemesi için durulamamalısın. Daha sonra, kalamar dilimlerini
direkt una bulayarak kızartmalısın. Kalamarların 5-6 cm derinlikte bir tavada, kızgın yağ
içerisinde 2 ya da 3 dakika kadar kızartılması gerekir.