Kendine özgü lezzeti ve pratik hazırlanışı ile özellikle yemek yapmaya fırsatı olmayanların
tercihi fırında mantar, yüksek protein ve vitamin, mineral içeriği ile oldukça besleyicidir. Kaşar ile
mükemmel bir uyum sağlayan fırında kaşarlı mantar ile hem ailene hem de sevdiklerine
doyurucu ve şık sofralar hazırlayabilirsin. İşte senin için pratik ve kolay fırında kaşarlı mantar
tarifi:
Fırında Kaşarlı Mantar Malzemeleri
● Kültür mantarı (Mantarın büyüklüğüne göre kişi başı 1-3 adet)
● Tuz
● Tereyağı (Mantarın büyüklüğüne göre her bir mantar için 1-3 çay kaşığı)
● Maydanoz, dereotu
● Kaşar peyniri rendesi (Mantar şapkalarını dolduracak kadar)
● İsteğe göre karabiber, kırmızıbiber
Fırında Kaşarlı Mantar Nasıl Yapılır?
Mantarların sapları ayrılır ve şapka kısımları bol su ile yıkanır. Süzgeç yardımıyla suyu süzülür
ve kabukları soyulur. Fırın tepsisine yağlı kâğıt serilir. Tepsiye kabukları soyulan mantarlar iç
kısımları üste gelecek şekilde yan yana dizilir. Üzerlerine tuz serpilip içlerine mantarın
büyüklüğüne göre tereyağı koyulur. Daha sonra 185 derece ısıtılan fırında 20 dakika pişirilir.
Mantarla fırındayken maydanoz ve dereotları bol su ile yıkanıp ayıklanır ve ince ince doğranır.
Bir kabın içine doğranan maydanoz ve dereotu ile birlikte rendelenmiş kaşar ve isteğe göre
baharatlar eklenir ve karıştırılır. Pişen mantarlar fırından çıkartılır ve her bir mantarın içine
hazırlanan kaşar peynirli karışım yerleştirilir. Tepsi tekrar fırına yerleştirilir ve peynirler kızarana
kadar 10 dakika daha pişirilir.
Fırında Kaşarlı Mantar Servisi ile Birlikte
Fırında mantar piştikten sonra tabağa alınır ve sıcak sıcak servis edilir. Özellikle et, tavuk ve
balık yemeklerinin yanında garnitür olarak eşlik eden fırında mantar, çay saatlerinde ve
kahvaltılarda da tüketilebilir. Makarna ve pilav ile de mükemmel bir uyum sağlar. Özellikle
çocuklar tarafından beğenilen fırında mantar estetik bir görünüme sahiptir. Misafirlerin için
hazırlayacağın özel yemekler için şık bir dokunuş yaratabilirsin.
Fırında Kaşarlı Mantar Püf Noktaları
Mantarları fırına koymadan önce kurulamalısın. Islak bir şekilde fırına koyulan mantarlar, daha
çok sulanır ve hem lezzeti hem de görünümü farklılaşabilir. Yıkadıktan sonra mantarları süsüp
temiz bir bez ya da kâğıt havlu yardımıyla kurulayabilirsin. Aynı şekilde mantarları fırına
koymadan önce fırını ısıtmalısın. Soğuk fırın mantarların sulanmasına neden olur. Mantarları
yıkamak lezzetinde kayıplara yol açabileceği için dilersen saplarından ayırdıktan sonra nemli bir
bez yardımıyla silip kabuklarını soyabilirsin. Fırında kaşarlı mantar sıcak sıcak tüketilmelidir,
soğuduğunda eriyen kaşar tadı alınamayacağı için lezzet kaybı yaşayabilirsin.