Hazır ekmeklerden sıkıldıysan, çocuklarına ve sevdiklerine kendi yaptığın ekmekler ile
hazırlayacağın sunumlar bir başka olur. Çocukların sevdiği hamburger ekmeği ile öğlen
yemekleri veya akşam yemeklerinde sürpriz yapabilirsin. İçini ızgara köfte, yeşillik ve sos
eşliğinde bir lezzet şölenine dönüştürebilirsin. Sıcacık ev ekmeği ile yapılan bir hamburgeri
misafirlerin de çok sever. Bir daha dışarıdan hamburger ekmeği almayacağın ev yapımı
ekmekleri evinde her yemekte rahatlıkla kullanabilirsin.
Evde Hamburger Ekmeği İçin Malzemeler
● 480 gram (yaklaşık 4,5 su bardağı) un
● Oda sıcaklığında bekletilen 3 yemek kaşığı tereyağı
● 2 çay kaşığı tuz
● 250 ml (1 su bardağı) süt
● 1 çay kaşığı toz şeker
● 40 ml ılık su
● 20 gram yaş maya
● Üzeri için; 1 adet yumurta sarısı
● 3 yemek kaşığı susam
Evde Hamburger Ekmeği Nasıl Yapılır?
1. Hamburger ekmeği tarifi için öncelikle hamur hazırlıklarına başla. Elenmiş un ve tuzu
harmanladıktan sonra tezgahın üzerine al. Bir kenarda da yumurtanı çırpıp bırak.
2. Hamurun ortasına çukur açıp, süt, toz şeker, maya ve oda sıcaklığında beklettiğin
tereyağını koy.
3. Kenarlarında kalan unu da içine alarak hamuru yoğurmaya başla. Sonrasında, azar azar
su ekleyerek 10 dakika daha yoğurmaya devam et ve mayalanmaya bırak.
4. Mayalanan hamur iki katı yüksekliği ulaştığında, tezgahın üzerine tekrar alarak, hamuru
kaç kişiye yapıyorsan o kadar eşit parçaya böl.
5. Böldüğün hamur parçalarını yuvarlayıp yeniden mayalanmaya bırak.
6. Hamurların üzerine çırptığın yumurta sarısını sür ve susamları serp. Önceden 190
derecede ısıtılmış fırında 40 ile 45 derece arasından pişir.
7. Hamburger ekmeğini ızgara köfte, yeşillik ve damak tadınıza göre soslar ile sofranı
canlandır.
Evde Hamburger Ekmeği ile Birlikte Servis Önerileri
Hamburger ekmeğini yaptıktan sonra içerisini köfte, yeşillik, peynir ve çeşitli soslarla doldurup,
yanında patates kızartması, yeşillik ve kola ile servis edebilirsin.
Evde Hamburger Ekmeği Yapımının Püf Noktaları
Evde hamburger yapımı için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Öncelikle, mayayı
kullanılır hale getirmek için suyu ve sütü ılık koymalı ve şekeri eklemelisin. Tuzun mayayı
bozmaması için birbirine değmemesi gerekir. Bu yüzden tuz ve unu ayrı bir yerde karıştırılıp
hamura eklenmelidir. Hamur ne kadar çok yoğrulursa o kadar güzelleşir. Yağ eğer
yumuşamamış ise robotta döndürerek hafif parçalayınca istediğin kıvama gelir. Hamurun hızlı
bir şekilde mayalanmasını istiyorsan, çok sıkı olmamak şartıyla, streç ile kapatıp fırının fan
bölümünü açarak sıcak hava hamura doğru yayılacak şekilde yerleştirmelisin. İstersen ekmekler
soğuduğunda buzlukta saklayabilir ve kullanacağın zaman 5 dakika ısıtarak ilk tazeliğe
ulaşabilirsin.