Sıcak sıcak, kokusu üstünde lezzetli mi lezzetli tavuklu pilava kim hayır diyebilir ki? Neredeyse
herkesin severek yediği, bir tabak daha istediği, her öğün afiyetle yenebilecek bir lezzet.
Bazen bir sokak satıcısının önünden geçerken kokusuyla acıkmana vesile olan, bazen annen
yapsın diye heyecanla beklediğin tavuklu pilav oldukça pratik ve kolay bir yemektir. Artık canın
istediği her an çok da masraflı olmayan malzemelerle özlediğin tavuklu pilav lezzetine
kavuşabilirsin. Sokak lezzetlerindeki gibi tam ölçülü, tane tane besleyici ve kolay tavuklu pilav
tarifi işte tam burada!
Tavuklu Pilav Malzemeleri
● 500 gram kemikli tavuk göğsü
● 2 su bardağı pirinç
● 2 yemek kaşığı tereyağı
● 1 yemek kaşığı sıvı yağ
● 1 su bardağı tavuk suyu
● 2 su bardağı kaynar su
● 1 tatlı kaşığı tuz
● Taze çekilmiş tane karabiber
Tavuklu Pilav Nasıl Yapılır?
● 500 gram kemikli tavuk göğsü bir tencereye alınır ve üzerini biraz geçecek kadar su
eklenip haşlamaya bırakılır. Haşlandıktan sonra pilavı bu su ile yapacağından suyunu
dökmemelisin.
● Pilav yapımına başlamadan önce haşlanan tavuk göğsü derilerinden ve kemiklerinden
ayrılır. Tavuk eti ayrı bir kapta uzun ince olacak şekilde tel tel didiklenir. Dilersen üzerine
birkaç damla sıvı yağ damlatarak parlak olmasını sağlayabilirsin. Bir kevgir yardımıyla
tavuk alınır ve kalan tavuk suyu kaynatılmaya devam edilir.
● İçinden taş ya da kum gibi istenmeyen şeyler çıkmaması için ayıklanan pirinçler nişastası
kaybolana kadar soğuk su ile yıkanır. Bir süzgeç yardımıyla suyu süzülür.
● Geniş bir pilav tenceresinde tereyağı sıvı yağ ile birlikte eritilir. Suyu süzülen pirinçler
eklenip karıştırılarak orta ateşte kavrulur. Rengi iyice beyazlaşan pirinçlere tuz eklenir.
● Yaklaşık 1 su bardağı pirince 1 buçuk su bardağı ölçü olmalıdır. Kaynamaya devam eden
tavuk suyundan 1 su bardağı alınarak 2 su bardağı kaynar su ile birlikte pirinçlere ilave
edilir.
● Ağzı kapalı şekilde önce orta ateşte 6 - 7 dakika pişirilir. Tam suyunu çekmeden
didiklenen tavuklar pilavın üstüne yerleştirilir. Kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu
çekene kadar pişirmeye devam edilir. Tüm suyunu çektiğinde ocaktan alıp üzerine bir
havlu kapatarak dinlenmeye bırakılır.
Tavuklu Pilav Nohut Servis Önerisi
Dilersen didiklenmiş tavukları eklemeden önce pilavı haşlanmış nohutla birlikte pişirebilirsin.
Servis ederken bir kaseyi su ile ıslatarak bir miktar tavuk ekleyip ve üstüne nohutla
lezzetlendirilmiş pilavı koyup servis tabağına ters çevirebilirsin. Üstüne taze çekilmiş tane
karabiber ekleyerek servis edebilirsin.
Tavuklu Pilav Püf Noktası
Pilav yapmak kolay gibi gözükse de bazı püf noktalar uygulanması gereken önemli bir yemektir.
Pilavın tane tane olmasını sağlamak için kısık ateşte pişirmeye özen göstermelisin. Pirincin
beyaz ve parlak kalması için pilava pişerken birkaç damla limon damlatabilirsin.