Bayat ekmek köftesi, annelerin, anneanne ve babaannelerin mutfakta tasarruf etmek için
yaptığı, tadına doyum olmayan şahane geleneksel Türk yemeklerindendir. Bu nostaljik tadı
hatırlamak ve dakikalar içerisinde nefis bir akşam yemeği hazırlamak için ideal seçimlerden biri
olabilir. Peki bu leziz ekmek köftesi nasıl yapılır? Bayat ekmek köftesinin mutfak sırrı ve püf
noktaları seninle... Hemen yapmaya başlayabilirsin.
Bayat Ekmek Köftesi Malzemeleri
● 1 adet bayat ekmek içi, (Eğer bütün halde yoksa parçaları da kullanabilirsin.)
● 2 diş sarımsak,
● 1 orta boy kuru soğan,
● Çeyrek su bardağı kadar süt,
● 1 adet yumurta,
● İstediğin kadar tuz, karabiber ve pul biber,
● Daha lezzetli olmasını istersen bir tutam ince kıyılmış maydanoz,
● 3 yemek kaşığı sıvı yağ.
● İsteğe bağlı 100 gram kıyma, (İstersen tarifi kıymasız hazırlayarak ekmek köftesi
yapabilirsin.)
Bayat Ekmek Köftesi Nasıl Yapılır?
● Öncelikle içini ayıkladığın bayat ekmekleri varsa rondodan geçir, rondo yoksa elinle
ufalayabilirsin. Ardından bayat ekmekleri süt yardımıyla ıslat. Hafifçe yoğur ve üzerine
kıyma, yumurta, tuz, maydanoz, karabiber ve pul biber ekle.
● Bir orta boy soğanı rendeleyerek ya da rondodan geçirerek püre haline getir ve karışıma
ilave et.
● Köfteleri ceviz büyüklüğünde yuvarla ve bir tepsi üzerine diz.
● Yuvarladığın köftelerin üzerine hafifçe bastırarak yassı duruma getir.
● Yapışmaz bir tavaya 3 yemek kaşığı yağ ekle. Tavayı iyice kızdırdıktan sonra, köfteleri diz
ve sürekli ters yüz ederek iyice pişir.
● Pişen köfteleri servis tabağına al ve yerine yenilerini koy. İşte bayat ekmek köftesi tarifi bu
kadar kolay...
Bayat Ekmek Köftesi Servisi ile Birlikte Ne Yenir?
Bayat ekmek köftesinin yanına eğer seviyorsan, harika bir soğan salatası yapabilirsin. Soğan
salatasına alternatif olarak çoban salatası da hazırlayabilirsin. İnce ince kıydığın soğanların
üzerine bir miktar tuz ekle ve tuzla soğanları ov, ardından üzerine ince ince kıydığın
maydanozları ve dilersen sumak da ekle. Bu kadar yetmez, tam menü olsun diyorsan, köftenin
yanına patates kızartması ve pilav da ekleyebilirsin. İçecek olarak ev yapımı ayranı deneyebilir,
istersen şalgam gibi farklı lezzetler de tercih edebilirsin.
Bayat Ekmek Köftesi Püf Noktası
Bayat ekmek köftesi yaparken köftelerin çatlamasını önlemek ve daha iyi tutmasını sağlamak
için üzerine bir kaşık galeta unu ekleyebilirsin. Köftenin daha farklı versiyonlarını denemek için
kıymayı listeden çıkararak yerine patates rendesi ekleyebilirsin. Ayrıca köftelerini fırında da
pişirebilir, daha lezzetli ve hafif olmalarını sağlayabilirsin. Servisinin yanına ketçap ve mayonez
eklemeyi de unutma!